Läsa böcker igen?

dec - 30 2013 | By

Jag är en sådan som inte gärna läser en bok mer än en gång. När jag har läst den så har jag läst den. Men nu funderar jag faktiskt på att läsa om min favoritserie om Morse. Med filmer är jag tvärtom. Där ser jag gärna filmen fler gånger, och jag upplever det som att man ser mer när man ser om en film. Man lägger märke till fler saker, kanske repliker man inte tänkte på förra gången, eller saker som händer i bakgrunden.

I en bok är det lite svårare att missa saker. Där läser man varje ord, och man får allt beskrivet för sig. Det är nästan omöjligt att missa en detalj, även om den händer i bakgrunden, för man är aktiv i hela berättelsen på ett helt annat sätt. Därför kan jag tycka att det känns onödigt att läsa samma bok flera gånger. Däremot kan man ju glömma vissa saker man har läst. En berättelse kan man plocka fram i huvudet, men det är ju egentligen bara en sammanfattning av boken man har. Skulle man återberätta den skulle man knappast komma ihåg alla detaljer.

Dessutom tycker jag att böckerna om Morse är så bra, så det kanske är värt att läsa om dem lika mycket som det är värt att se en riktigt bra film flera gånger. Jag älskar att försvinna ner i böckernas värld, och jag saknar att läsa om kommissarien. Kanske upptäcker jag något jag inte märkte förut, eller får en annan känsla. Mardrömmen vore väl om jag läser böckerna igen och inser att de inte är lika bra som jag tyckte då… Brukar du läsa om böcker?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *